Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τέλος εποχής

Και ενώ η χώρα μας διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, φανταστείτε την ώρα που σας γράφω διαπραγματεύονται ακόμη για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας με επικρατέστερο τον Πετσάλνικο, σήμερα αρκετοί νέοι ηλικίας 23-30+ χρόνων έλαβαν το πτυχίο τους, τελειώνοντας έτσι μια σημαντική περίοδο στη ζωή τους: τη φοιτητική.

Έβλεπα σήμερα (σαν θεατής ακόμη) τα πρόσωπα που έλαμπαν, τα πανέμορφα φορέματα, τα τέλεια χαμόγελα και καλοφτιαγμένα μακιγιάζ και μαλλιά, σαν να σταμάτησε ξαφνικά ο χρόνος και τα γεγονότα γύρω σου, σαν να μην υπάρχει όλη αυτή η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην πορεία της ζωής. Ονειρεύεσαι, τώρα που είσαι πτυχιούχος, πως θα κατακτήσεις τον κόσμο, θα ξεχυθείς στην αγορά εργασίας και θα βρεις τη καλύτερη. Γιατί έδωσες 4 από τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου παλεύοντας, διαβάζοντας και μαθαίνοντας για την επιστήμη που αγαπάς, για τις εργασίες που ξενύχτησες για να εκπονήσεις, για την αγωνία των δικών σου ανθρώπων, των γονιών σου και όχι μόνο και ναι σου αξίζει να βρεις το καλύτερο δυνατό και να μην συμβιβαστείς με τη πρώτη λύση που θα βρεθεί στο δρόμο σου. Και ναι έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι αισιόδοξος/η, φιλόδοξος/η, να ονειρεύεσαι, να φαντασιώνεσαι, να απαιτείς γιατί κανένα μα κανένα αφεντικό δεν έχει δικαίωμα να πατήσει τα όνειρά σου και να τα ακυρώσει. 

Παλεύω με τη σχολή μου 6 χρόνια. Δουλεύω πάνω στο αντικείμενό μου χωρίς να είμαι ακόμη πτυχιούχος. ΜΗΝ το βάζετε κάτω. Κρατήστε τις ελπίδες σας και το λαμπερό χαμόγελο που είχατε σήμερα, βγείτε και ψάξτε δουλειά. Δεν είπε κανείς πως είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αλλά αλίμονο αν όλα τα πράγματα στη ζωή ήταν εύκολα, θα έχαναν την αξία τους. Η ζωή είναι δύσκολη, και στην εποχή που ζούμε είναι ακόμη δυσκολότερη. Μερικές φορές όμως, είναι στο χέρι μας το αν βλέπουμε το ποτήρι μας μισοάδειο ή μισογεμάτο. 

Η θεωρία μου είναι πως το ποτήρι είναι πάντα γεμάτο, γιατί το μισό που του λείπει σε υγρό είναι γεμάτο από αέρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως όταν έχεις τα βασικά πράγματα στη ζωή σου, την υγεία σου και τη σωματική σου ακεραιότητα αλλά και την θέληση και την πίστη πως θα κάνεις κάτι στη ζωή σου, τότε δεν αξίζει με τίποτα να το βάζεις κάτω και να γίνεσαι απλά αποδέκτης μιας κατάστασης.

Συγχαρητήρια σε όσους αποφοίτησαν σήμερα, και σε όσους θα αποφοιτήσουν στο μέλλον. Και όσοι, σαν εμένα, παλεύετε ακόμα, "και στα δικά μας"! 

Εξάλλου, όπως λέω για να ξεχνάω πως ΑΚΟΜΑ δεν έχω πάρει πτυχίο: "Ένας ακόμη χρόνος με φοιτητικό πάσο"!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου